Årsrapport Poddindex och Poddlyssnande 2021

Årsrapport Poddindex och Poddlyssnande 2021

Vi släpper nu en fjärde utgåva av årsrapport på ämnet poddar. Ta del av utvecklingen för några av Sveriges mest populära poddar och få insikter i poddlyssnandet under 2021 och trendspaningar.

I rapporten finns jämförelse i den tekniska medieräckvidden från föregående år (2020) för de anslutna plattformarna. Poddindex är en teknisk medieräckviddsmätning som identifierar lyssnare genom unika spelare oavsett vilken kanal man väljer för att lyssna på podd.

Därtill kompletterar vi med insikter om poddlyssnande som mäts genom ORVESTO Konsument. ORVESTO Konsument mäter podcastlyssnandet av unika individer, där vi helt enkelt frågar folk om hur ofta de lyssnar på olika typer av podcasts. 

Engagerande genrer 

Att lyssna på podd blir en alltmer självklar del av vardagen. Bland de anslutna på Poddindex framgår vikten av relevant och genuint innehåll i poddskapandet. Genrer som crime, samhälle/dokumentärer och intervjuer har fortsatt fungera mycket bra som ljudformat. Topp i listorna för lyssnat innehåll i podcasts är just intervjuer, samhälle/dokumentärer och kultur/underhållning, det återspeglas i de podcasts som har flest lyssnare enligt både Poddindex och ORVESTO Konsument.


"Profildrivna poddar är oerhört populära. Lyssnarna vill höra mer om och av sina favoritpersoner. Vi ser att ämnena spänner brett. Relationer, föräldraskap och personlig utveckling lockar, men även aktualiteter inom både nöje, kultur och samhälle är teman som eftersöks."

- Isabella Ahmadi, podcastspecialist Aller media


Aktörer på Poddindex.se

Den gemensamma valutan av medieräckvidd underlättar för annonsköpare i deras uppskattning om hur många individer man kan nå ut till inför medieköp.

Poddindex uppvisar både podcasts, vilken distributionsplattform som ger ut dem samt vilket mediehus en podcast är kopplad till. Annonsköpare kan filtrera ut samtliga poddar från en enskild Publicist, liksom för Distributionsplattformarna och vi vidareutvecklar Poddindex för fler underlättande funktioner.

Aller Media och Make Sense Media är de utgivare som vi under 2021 har välkomnat som Publicister på Poddindex.se.


Topp 5 kommersiella poddar på Poddindex.se

Utifrån teknisk räckvidd var de största kommersiella poddarna under 2021 följande:

 1. Ursäkta
 2. Alex & Sigges podcast 
 3. Mellan himmel och jord
 4. Framgångspodden
 5. Rättegångspodden


Med Sveriges Radio inkluderade ser topplistan ut enligt följande:

 1. P3 Dokumentär
 2. Creepypodden
 3. Ursäkta
 4. Alex & Sigges podcast 
 5. P1 Dokumentär


Innehåll i rapporten:

 • Hur stor teknisk medieräckvidd har distributionsplattformarna?
 • Hur kan reklamköpare använda sig av detta medie?
 • Vem är den generella podcastlyssnaren?
 • Vilka genrer engagerar mest?
 • Hur mycket lyssnar svenskarna på poddar?
 • Vilka trendspaningar gör branschen?


Ta del av hela rapporten här.