Vecka 46-47 uppgifter från Acast uteblir

Vecka 46-47 uppgifter från Acast uteblir

Acast har sett markanta spikes i lyssningarna från en specifik källa hos Android-enheterDet innebär framförallt för Acast att deras inrapportering av poddata för vecka 46 till och med 47 uteblir.

Denna ökning av lyssningar kom från en app som identifierar sig som en "okänd Android-app", och identifieras med user agent-prefixet Dalvik/2.1.0 (Linux; U; Android%).

Effekten har varierat fördelat över olika shower, några har sett stora toppar i trafiken vilket vi reagerat på då antalet lyssningar ökat markant. Acast har identifierat att trafiken endast kommer från Samsung-telefoner och Samsung har bekräftat att en uppdatering av deras Samsung Free-app är orsaken till denna ökning. Läs mer här.


Det är högst osannolikt att det här är lyssningar som utlöses av faktiska användare, utan kan istället vara automatiska nedladdningar som genereras av appen. Enligt IAB:s tekniska riktlinjer anses dessa lyssningar ändå vara giltiga, men vi på Poddindex tar ett större grepp om detta då det kan påverka alla plattformar, inte bara Acast. Helst ser vi att samtliga plattformar exkluderar denna user agent i sin inrapportering till Poddindex.


Berörd version av Samsungs Free app är Version 5.5.07.5 (2022.11.12).